tisdag 14 maj 2013

Tisdag 14 maj 1957

Insändare

Jag är trött på James Dean

En sak är att tala och skriva om skådespelaren James Dean, en annan att bygga upp en osund myt kring honom.


- Har ni hört det sista? Det hade vi förstås inte.
- Jo, James Dean´s "Christmas in Heaven". Ju längre tid det går sedan James Dean dog, dess värre blir det  här. Här ges ut böcker och diktas visor över en skådespelare. Han används i reklam, det säljs så miniatyrlikkistor till hans minne och varje dag vallfärdar 500 tonåringar till hans grav och tillber honom. Det hela är så osunt och äckligt och någonstans borde man verkligen sätta stopp för det.

- I Sverige har det inte gått så långt än men det är på god väg. "Balladen om James Dean" på skiva har släppts ut här. Och enbart det tycker jag är tillräckligt.

- Visserligen var han en god skådespelare, det kan vi aldrig ta ifrån honom. Och så hade han något i sig som personifierade allt  som alla tonåringar känner, känslan av att vara jagad, han som ständigt är på flykt, som det så vackert heter i alla de tidningsartiklar som nu finns i svenska tidningar. Och så vågade han struntade han i alla regler som vanliga människor måste finna sig i att leva efter. Inte för att jag nu tycker det är så dyrkansvärt men det tycker man tydligen  på annat håll, främst då i Amerika. Men för att de flesta ungdomar är i revolt, så får väl  det ta sådana här våldsamma, rent osunda uttryck som just myten om James Dean tar.

- Ja den myten måste man ta död på nu. Man kan knappt slå upp en tidning utan att där står något om denne kille, med blick som ett sårat vilddjur och otämjd kraft i rörelser. Man kan inte gå förbi en tobakskiosk utan att olika böcker om James Dean ligger i skyltfönstren. Och sådana vansinniga böcker! "James Deans return" och sådana där saker. Jag har till och med hört att just detta med övertro har börjat bli business, för 25 dollar eller något sådant kan man genom ett medium få tala med James Dean.

- Varför stoppar inte vuxna och som man tycker sansade människor allt detta larv? Eller är det helt enkelt bara fråga om affärer.

- Ja, att hans filmbolag nu vill göra sig pengar på honom, det kan man kanske förstå. Men allt det andra. Och här i Sverige har han ju inte blivit så våldsam populär förrän nu. Jag menar... visserligen fick han fina recensioner och visst skrevs det en massa om honom. Men nu? Jo, nu heter det : Jag var James Deans bästa vän, eller Kvinnorna kring Jimmy. En sak är att tala om skådespelaren James Dean, en annan sak är att på mystiska vägar försöka förklara och skriva  en massa saker som kanske inte alls är som de ska vara. Och ingen kan ju nu efteråt säga att det eller det är riktigt. När nu de ansvariga märker detta intresse, det osunda intresset, för honom, så anser jag att de istället skulle försöka få fram någon annan, någon ny skådespelare. inte för att svärta ned James Dean utan för att ta död på myten om honom.

---

- Tycker inte ni också att de människor som stod honom närmast, verkligen tyckte om honom, i stället för att  för att skriva en massa larviga artiklar om honom, skulle försöka stoppa den lavin som kommit i rullning? Om inte annat så för att han själv säkert minst av allt velat att det skulle bli på det här sättet?


Insändare okänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar