fredag 3 maj 2013

Torsdag 3 maj 1951

En lektion om ägg




Hur mycket ägg betyder i hushållet lärde vi oss minsann under sista kriget, då en hemlagad sockerkaka med riktiga ägg i, blev verklig kalasmat. Men under den tiden lärde sig också hönsägarna att få fram bättre och större ägg och ägghandelsorganisationerna att förbättra lagringen.


Att ägg har högt näringsvärde vet nog alla och särskilt gulan är rik på A- vitamin. En rå äggula uppvispad med porter (som har hög malthalt) en gång om dagen, är därför en gammal god huskur, som förtjänar at inte glömmas bort.


Kan ni koka ägg - och varför spricker skalen så lätt under kokningen?


Löskokt 3,5 - 4 minuter, hårdkokt 10 minuter - de vet ju en barnunge. - Men ändå så händer det, att vi inte får det just så där "lagom" som vi vill ha det. Då kan det bero på, att ni inte genast har kylt av de färdigkokta äggen i kallt vatten. Kokningen har då fortsatt inom skalet och gulan har dels blivit hård - dels mörk. En omedelbar och hastig avkylning, är därför viktig. Men koktid för ägg beror också på, hur pass färska äggen är. Nyvärpta lämpar sig varken till kokning eller konservering. Först då ägget år 10 timmar gammalt har nämligen vitan stadgat sig. Dessförinnan är den vattnig och skär sig i upphettning. 


Att skalen spricker kan naturligtvis bero på extra sköra skal, men lika ofta på att äggen kokats i för mycket vatten och i för stor kastrull. Några skedar salt i vattnet brukar förhindra, att skalen spricker.


Att konservera ägg lönar sig särskilt, om man kan komma över fina, färska ägg. Men när är bästa tiden? - På våren, anser nog de flesta, men vet kanske inte då, att dessa ägg visserligen har en mycket fin smak, men att de inte lämpa sig så bra för en längre tids förvaring.


Höstäggen, värpta under september, oktober och början av november har kraftigare gulor med vacker färg, bättre skal och större hållbarhet.


Om äggen är färska undersöker man lätt genom att lägga ned dem ett i sänder i en 1- liters glasburk med kallt vatten. Sjunker ägget till botten och lägger sig på sidan r det färskt, ställer det sig på längden med breda ändan något höjt, är det inte fullt färskt, flyter det, är det dåligt. Ett annat sätt att pröva är, att varsamt skaka på det råa ägget: skvalpar det, är det ej färskt. ett tredje och kanske mest pålitligt sätt, är att i mörkt rum genomlysa varje ägg framför ett brinnande ljus. Är ägget klart är det friskt; syns en liten rörlig skugga, kan det vara bra nog till snar förbrukning men inte till förvaring. Är skuggan större eller ägget helmörkt, är det antagligen skämt.


Tvätta aldrig rent ett ägg med vatten och borste innan det konserveras. tag hellre vanlig matättika eller fuktat salt och en tuss kökspapper, och gnid äggen därmed, om de är mycket smutsiga.


Vattenglas är det enklaste och mest vanliga förvaringssättet. Ställ äggen i en stenkruka med spetsiga ändan neråt. Då krukan är full, hälles en blandning av 1 del vattenglas och 9 delar kokt, kallnat vatten över. 1 iter vattenglas + 9 liter vatten räcker till ca 150 st. ägg. Om ert vatten är särskilt kalkhaltigt eller järnhaltigt, å koka istället upp regnvatten och blanda det med vattenglaset, när det kallnat.


På många ställen på landet använder man fortfarande det urgamla sättet att gnida varje ägg med något fett, t.ex. en färsk fläsksvål. ett ännu äldre sätt är att lägga dem i siktad, torr aska. Hur som helst, så gäller det att göra äggen lufttäta. Till konservering bör äggen vara dagsgamla, men inte mer än 1 vecka gamla.


Om vattenglaset ibland inte stelnar. tro då inte att konserveringen har misslyckats för den skull. har den däremot blivit illaluktande bör man ta upp alla äggen, spola dem under rinnande vatten och låta dem torka. Lägg sedan ned dem i nyblandad vattenglas. Äggen brukar inte ha tagit någon skada, men bör ändå inte gömmas för länge efter detta.


Ägg som frusit bör användas rätt snart. Tina upp dem genom att lägga dem i ett stort fat med kallt vatten. 


Överblivna äggulor kan förvaras täckta med litet matolja.


Överblivna äggvitor håller sig bättre än gulorna, särskilt om man har dem i en lockburk som ställes kallt. 1 äggkopp ovispad vita = 1 äggvita.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar