torsdag 2 maj 2013

Onsdag 2 maj 1951

Sköna Maj


Sallad och andra gröna vårprimörer kan vi nu snart få till överkomligt pris. Men vet ni, hur man håller dem fräscha, om man vill förvara dem några dagar? - Bästa sättet är att antingen linda in dem lufttätt i fuktigt smörpapper och lägga dem på kallt ställe, eller också att spola av dem under kallt vatten och lägga dem utan vatten i en burk med skruvlock, som sedan får stå kallt, och mörkt. De kan då hålla sig fina i flera dagar, men finessen med dessa förvaringssätt är just att luften utestängs.


Visste ni förresten att man aldrig skall placera rädisor, som måste stå någon dag, med rotdelarna i vatten? Det rätta är att vända dem upp och ner, så att blasten får uppsuga vattnet.


Har ni något dyrbart pälsverk, så lämna helst bort det till sommarförvaring. Ty även om ni kan skydda det hemma från mal, kan ni inte uppnå den rätta kyliga temperaturen.  Den torra, värmen i en garderob sommartid gör nämligen så småningom skinnet torrt och skört.


Vårtrött? - Drick då saften av 1 citron - i varmt eller kallt vatten, med eller utan socker. Redan efter någon vecka, kommer ni att känna er bättre.


Segt kött som skall stekas penslas med färsk citronsaft. Låt sedan köttet ligga i 15 min, på varje sida med den penslade sidan uppåt. Segt kok-kött: 1/2 tsk bikarbonat per liter spad och tillsatt vid kokningens början brukar göra underverk.

Se nu till att njuta av det fina vårvädret/ Fröken Pralin


Husmoderns Köksalmanack 1951


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar