torsdag 11 april 2013


Onsdagen 10 april 1935

Konsten att äta

Konsten att äta är oerhört viktig. Om ni skulle kunna tala alla språk eller annars vore en brunn av bildning, så vore det allt förgäves, höllo vi på att säga, om ni ej också kunde äta på det sätt som anses som det rätta nästan över hela världen.

Först några allmänna regler ifråga om gott matskick. Håll alltid munnen sluten då ni äter, prata således inte aldrig, när ni har mat i munnen. Spreta inte ut med armbågarna, grannarna på ömse sidor skola också ha plats. Skjut in stolen ordentligt under bordet, så ni inte sitter krokryggig. Lägg servetten tredelad, som den är, på knäet, veckla ej upp den helt och sätt den aldrig innanför kragen. Gnugga inte munnen med servetten, torka er bara helt lätt. Ät inte för fort och börja i vanliga fall inte att äta förrän värdinnan börjat. 

På bilderna ser ni i stora drag hur man skall äta. På bilden här nedan visas hur man håller vinglaset och hur sked, kniv och gaffel m.m. läggas, när man har ätit. 



Soppan ätes med sidan av skeden.



Nedan ser ni hur man undan för undan skär köttet och lägger på gaffeln, som skall vila på tallriken, potatis, grönsaker och sås, innan den föres i munnen. 



Fisk ätes aldrig med stålkniv, finns ej fiskkniv, ätes den med en gaffel och en brödbit som hjälp eller hellre två gafflar.



Frukt hålles ej i handen då den skalas och urkärnas utan skall ätas som på bilderna till höger,  och banan äter man som på bilderna till vänster.



På vis äter du en apelsin.



Kärnor spottar man ej utan lägger dem på fruktgaffeln eller i handen.
Efterrätt ätes nu ofta med både gaffel och sked, den förra i vänster, den senare i höger hand. 



Kom slutligen ihåg att kaffeskeden ej får stå kvar i koppen. Snurra ej runt koppen för att få med allt sockret 17.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar